Remigiusz Rączka

Specjalizacje

  • Nauczyciel przedmiotów zawodowych z branży hotelarsko-gastronomicznej.
  • Badacz i kultywator tradycyjnej i autentycznej kuchni śląskiej.
  • Gastronom, restaurator.
  • Propagator Slow Food.
  • Autor i scenarzysta telewizyjnych i radiowych programów kulinarnych.
  • Twórca warsztatów kulinarnych, pokazów kulinarnych.

Doświadczenie zawodowe

Nauczyciel z 15-letnim doświadczeniem prowadzący programy kulinarne w radio i telewizji:

 

RADIO

Radio Katowice (2013-2015).

Radio Vanessa (2014-2016).

Radio Silesia (2016-2018).

 

TV

„Kuchnia po Śląsku” TVS (2008-2011)- ok.150 odcinków.

„Rączka gotuje” TVP Katowice (2011- nadal)- ponad 400 odcinków.

„Pytanie na śniadanie extra”- TVP 2 (2018-2019).

„Pytanie na śniadanie” tvp 2 (2015- nadal).

„Klasztorne smaki według remigiusza rączki”- TVP 1 (od marca 2020)- nowy projekt ukazujący dziedzictwo kulturowe i kulinarne polskich klasztorów.

Restaurator (2013-2020)- posiadał restaurację „Rączka gotuje” w Wodzisławiu Śląskim.

Prowadzący liczne warszaty kulinarne i pokazy kulinarne (od 2012 roku  – do teraz).

W ciągu tych kilku lat Remigiusz Rączka przeprowadził kilkaset pokazów i warsztatów o różnej tematyce (zarówno kuchnia śląska, jak i kuchnia nowoczesna, kuchnie świata).

Doświadczenie zawodowe

Współpracuje od lat z Śląską Organizacją Turystyczną. Od 2012 roku współorganizuje z ŚOT Festiwal Kulinarny „Śląskie smaki”, a także uczestniczy w pracach komisji certyfikacyjnej szlaku kulinarnego „Śląskie smaki”).

Prywatnie:

Zajmuje się produkcją slow food dla siebie i rodziny (nadwyżki sprzedaje) w zakresie:

uprawa ekologicznych warzyw i owoców.

hodowla gęsi kołudzkiej w celu pozyskania mięsa i tłuszczu.

hodowla kaczek, królików, kurczaków.

hodowla kur różnych ras w celu pozyskania ekologicznych jaj.

produkcja serów podpuszczkowych typu ser koryciński oraz sery wędzone.