Pizza z Mistrzem

 

Jarosław Antonik

Jako założyciel włoskiej trattorii, kucharz i pizzaiolo od blisko 6 lat czuwam nad procesem tworzenia dań kuchni śródziemnomorskiej a w szczególności pizzy w Trattoria Włoskie Klimaty i Trattoria Nasze Klimaty. Nauczyłem już wielu młodych ludzi sztuki przygotowania i wypiekania pizzy w prawdziwym włoskim piecu opalanym drewnem, która znacznie różni się od robienia pizzy w piecu elektrycznym. Ta ciekawa umiejętność jest bardzo przydatna szczególnie tym, którzy pragną rozwijać się kulinarne.

Podczas spotkania w Trattorii Włoskie Klimaty dzieci dowiedzą się nie tylko jak robiona jest prawdziwa włoska pizza w piecu opalanym drewnem, ale poznają wiele ciekawostek np. na temat historii powstania pizzy, jej składników, jakie są rodzaje pizzy i dlaczego jest włoska a nie amerykańska. Kulinarne opowieści przeplatają się z opowieściami o historii Włoch, ciekawych ludziach i podróżowaniu Italii.

Taka kulinarna wycieczka, to nie tylko prelekcja i pokaz robienia pizzy, to również pełne zaangażowanie w proces tworzenia dania od tzw. „kulki” do gotowej, ciepłej i pysznej pizzy. Dzieci w trakcie zajęć dowiedzą się wielu ciekawych faktów na temat pracy pizzaiolo, zasad i przepisów stosowanych w gastronomii. Każde dziecko zainspirowane zajęciami będzie mogło po powrocie do domu samodzielnie lub z pomocą rodziców przygotować własną pizzę.

Zajęcia kulinarne rozwijają u dzieci zdolności manualne, kreatywne a czasami nawet przywódcze. Dla opiekunów i nauczycieli to również ciekawe doświadczenie bycia z dzieckiem w zupełnie innej niż szkolnej relacji. Obserwacja dzieci podczas zajęć kulinarnym pozwala wychwycić wiele ciekawych zachowań dotychczas nie zauważonych.

Dziś kiedy z powodu pandemii restauracje są zamknięte na przyjmowanie gości nasza oferta to jedynie dania na odbiór własny, oraz dowóz do domu klienta.

To jednak nie wszystko, zwiedzanie wycieczek możesz połączyć z innymi wycieczkami oferowanymi przez KOFER. Można rozładować emocje dzieci i wyciszyć przed zwiedzaniem, spędzając z nimi godzinę w sali zabaw . Trzypiętrowa konstrukcja i dmuchany zamek pozwalają wyszaleć się nawet najbardziej energicznym dzieciom. Po wizycie można spokojnie udać się do naszego schronu. Polecamy również spacer po naszej starówce, ale nie taki zwykły spacer. Przewodnik z naszego Miejskiego Muzeum poprowadzi Was przez historyczne miejsca i zdradzi wiele tajemnic.

Drogi nauczycielu, wychowawco, rodzicu doskonale zapewne wiesz, że najlepsza nauka jest poprzez zabawę.

Bądź z nami na spotkaniu online, pokażemy Ci jak powstaje pizza i wygrzewa się w piecu

16 grudnia 2020 godzina 15.30https://www.facebook.com/events/2732822653697430

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *